newbie with intermittent starting problem - Ford Bronco Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 02-17-2013, 05:59 PM Thread Starter
Registered User
 
franco's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Mt Pleasant, SC
Posts: 78
Bronco Info: 92 XLT 351
newbie with intermittent starting problem

Hey guys...new to forum obviously but bought my first bronco today! 92 XLT with 5.8 l motor 110380 miles and i am having some issues.
on way home (about 5 miles into trip)the bronco started spluttering and coughing and then died.yes it does have fuel
Towed it home and immediately got some codes....
11 - system test pass
61 - map/bp sensor out of self test range
22 - ect sensor is less than self test minimum of 0.2 volts

i thought no problem went to store and got new map sensor and ect. got home installed the map and no difference still won't start.
Noticed that the coolant was way low and topped it up with about 1.5 gallons antifreeze. still no start.
installed new ect sensor and still nothing.
any ideas to point me in the right path?
franco is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 02-17-2013, 06:01 PM
~*~*~*~*~*~*~
 
sackman9975's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: The "D"
Posts: 8,438
Bronco Info: 1995 XLT 5.8 with 88k miles, WARN Premium Hubs
Garage
Franco, welcome to the site.

You say it's got fuel, but have you tested the pressure?
sackman9975 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 02-17-2013, 06:09 PM Thread Starter
Registered User
 
franco's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Mt Pleasant, SC
Posts: 78
Bronco Info: 92 XLT 351
no i don't have a fuel pressure guage
franco is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 02-17-2013, 06:13 PM
~*~*~*~*~*~*~
 
sackman9975's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: The "D"
Posts: 8,438
Bronco Info: 1995 XLT 5.8 with 88k miles, WARN Premium Hubs
Garage
Get one. You can not rely on pressing the shrader valve to see if it has pressure. You need actual numbers.
sackman9975 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 02-17-2013, 06:27 PM Thread Starter
Registered User
 
franco's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Mt Pleasant, SC
Posts: 78
Bronco Info: 92 XLT 351
yeah i know...wil go pick one up tomorrow. why will it run for a while and then not start again though? if i was having a pump issue wouldnt it be all the time?
franco is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 02-17-2013, 06:32 PM
~*~*~*~*~*~*~
 
sackman9975's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: The "D"
Posts: 8,438
Bronco Info: 1995 XLT 5.8 with 88k miles, WARN Premium Hubs
Garage
Not necessarily .......

I had an 86 Bronco that would run great for miles and miles, then started to run like crap......then run fine again for miles and miles, then back to crap. It ended up being the fuel filter. Once the filter was replaced, the problem went away.

Fuel pressure is funny. But you have to have positive numbers for it to even want to run correctly.
sackman9975 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 02-18-2013, 06:30 PM Thread Starter
Registered User
 
franco's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Mt Pleasant, SC
Posts: 78
Bronco Info: 92 XLT 351
update....

was still getting the code for ECT so went back to auto store and had them test my new ect sensor...was bad new out of box. replaced with another "new" one and she starts up no problem and runs full time now!
however i got a failed TAD sensor now and am waiting on replacement part for that as they are hard to come by.
franco is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 02-18-2013, 06:45 PM
Registered User
 
Yeti_Rescue's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Paradise Ca
Posts: 267
Bronco Info: 95 302 E4OD with Punisher valve body man hubs in "oj" white
Quote:
Originally Posted by franco View Post
update....

was still getting the code for ECT so went back to auto store and had them test my new ect sensor...was bad new out of box. replaced with another "new" one and she starts up no problem and runs full time now!
however i got a failed TAD sensor now and am waiting on replacement part for that as they are hard to come by.
Awesome !!! Glad to see you follow through on this . Bad parts get sold everyday and for some reason people just acccpt the fact that if there new there good.Nice job and follow through . Good luck on the TAD , if you can't find one let me know.

"Give Jesus a try, if you don't like him, Satan will always take you back"
On a billboard in front of the Community Church , Paradise Ca.
Yeti_Rescue is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 02-19-2013, 09:37 PM
Registered User
 
'95 XLT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: NC
Posts: 73
I have a newbie question, I can find what TAD and ECT stand for.. I was searching threads because I am having some starting issues of my own, and I was doing some research and found this thread..
'95 XLT is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 02-19-2013, 10:20 PM
Fullsize Member
 
Seattle FSB's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Seattle, WA
Posts: 3,901
Bronco Info: 1990 EB FSB, MAF, 6.7L, E4OD, 4" Rancho, 4.56, 33" on 15x10 Alcoa's
Quote:
Originally Posted by '95 XLT View Post
I have a newbie question, I can find what TAD and ECT stand for.. I was searching threads because I am having some starting issues of my own, and I was doing some research and found this thread..
TAD - Thermactor Air Diverter [Solenoid or Valve]
ECT - Engine Coolant Temperature [Sensor]

See this link: EFI Abbreviations

And browse these pages: Ford Fuel Injection
Seattle FSB is offline  
Reply

  Ford Bronco Forum > Bronco Discussions > Noobie Bronco Tech Questions. Flame free zone!

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Bronco Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. DO NOT USE Gmail.com accounts. If you only have a Gmail.com email please contact the administrator here

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome