Slack in rear driveshaft - FSB Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 05:58 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
Slack in rear driveshaft

Mine is a 1995 5.0L, E4OD, 4x4 stock Bronco. There is a lot of slack in the rear driveshaft. The truck shifts very hard when it is running above 45 mph. When transmission mechanics look at the truck, they say it could be the transmission, the transfer case and the rear end. Of course, they have offered to rebuild all three. Is there a way to determine which it might be.

Thanks.
coxjam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 05:59 PM
gone fish'n
 
jopes's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Maggie's Nipples, Wyoming
Posts: 22,650
Bronco Info: pile of parts
wrong forum. Please use the correct forums.

'01 F250, 444ci of straight piped oil burning fun. 4x4, 6 spd, GTP38R noise maker, Stage 2 injektorz. Lotsa fun!


Let's Go Fishing.
jopes is offline  
post #3 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:18 PM
Registered User
 
tr21triton's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: georgia
Posts: 378
Bronco Info: 1994 e.b. 5.8
have you checked your slip joint and u-joints ? with only 135k I don't think the rearend would be going out unless its had a hard life.
tr21triton is offline  
post #4 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:23 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
too late to move it to the correct forum; sorry!!

Yes, u joints are fine.
coxjam is offline  
post #5 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:32 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Location: Washington
Posts: 15
Bronco Info: 1993 5.8L Lifted of course
Check for slack in the slip yoke, and is transmission slipping at all? check engine light on? thought of carrier bearing as well?
Direwolf95 is offline  
post #6 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:49 PM
13.
Registered User
 
13.'s Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Long Island, NY
Posts: 209
Bronco Info: '96 XLT, 5.8, E4OD, 4X4, HD Tow Package
Slip joint in shaft
Loose pinion nut

Can you get under it and see where there is play?

Don't ever go back to that shop if their answer starts with "It could be... we'll rebuild all 3". Unless you wanna pay them to throw parts at it.

'96 Bronco XLT 5.8, Auto, 4X4
'13 Explorer XLT 4x4
'13 CMax Energi
13. is offline  
post #7 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:50 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
Havent checked the slip yokes, how do you do that? No the transmission doesnt slip at all. It actually shifts pretty good. What I hate about it is that at about 42 mph, if I try to accelerate rapidly, rather than have the transmission down shift immediately, it first feels like it hesitates, then downshifts very hard. When it then shifts to OD or 4th gear, it is a very hard shift, so much so passengers say it sounds like the transmission is about to fall out.

The driveshaft slack is such that if you reach up and grab the drive shaft, it turns significantly. I can't say how much now, but I can go under the truck and report back. Its just that when I took it to shop, the shop wanted to rebuild transmission, transfer case, and rear differential which seemed excessive to me.

THe truck now has 148K miles on it.

James
coxjam is offline  
post #8 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:52 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
loose pinion nut....good thought. I'll check this weekend when somebody tells me how to check slip yoke too.
coxjam is offline  
post #9 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 06:54 PM
13.
Registered User
 
13.'s Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Long Island, NY
Posts: 209
Bronco Info: '96 XLT, 5.8, E4OD, 4X4, HD Tow Package
Quote:
Originally Posted by Direwolf95 View Post
Check for slack in the slip yoke, and is transmission slipping at all? check engine light on? thought of carrier bearing as well?
Same Direwolf from ADV?

'96 Bronco XLT 5.8, Auto, 4X4
'13 Explorer XLT 4x4
'13 CMax Energi
13. is offline  
post #10 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 07:10 PM
Registered User
 
tr21triton's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: georgia
Posts: 378
Bronco Info: 1994 e.b. 5.8
aint the slip yoke if you can turn it. has to be something in the rearend. even if the trans. or transfer case were shot u shouldn't be able to turn the shaft.
tr21triton is offline  
post #11 of 32 (permalink) Old 01-30-2014, 11:14 PM
13.
Registered User
 
13.'s Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Long Island, NY
Posts: 209
Bronco Info: '96 XLT, 5.8, E4OD, 4X4, HD Tow Package
Quote:
Originally Posted by coxjam View Post
loose pinion nut....good thought. I'll check this weekend when somebody tells me how to check slip yoke too.
When mine was loose I had vibration on deceleration at hwy speeds and when it got real loose, a clunk when taking off from a stop.

'96 Bronco XLT 5.8, Auto, 4X4
'13 Explorer XLT 4x4
'13 CMax Energi
13. is offline  
post #12 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 09:37 AM
Registered User
 
tr21triton's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: georgia
Posts: 378
Bronco Info: 1994 e.b. 5.8
if it was the it's actually a slip joint it would be more of a fwd/aft movement unless the splines were fubar. its the joint between the 2 parts of the driveshaft under the rubber boot. you need to drop the driveshaft to inspect it. if you do a search on here there is a step by step thread on how to lube it.
tr21triton is offline  
post #13 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 11:08 AM
FSM Lifetime
 
AFBronco235's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Oklahoma
Posts: 1,615
Bronco Info: 91 Bronco w/ 5.0 L V8, Auto w/ E40D
Garage
When was the last time the transmission fluid was changed? It could be something as simple as gunk clogging up the lines in the transmission.

If you plan on changing the fluid, make sure you drop the pan so you can check for any debris or mud in there as well.

1991 Bronco w/ 5.0L V8, Auto w/ E40D trans, factory spare tire rack, factory limited slip diff, dual batteries, custom air intake, 8K lb. winch, tactical seat covers, drop down TV w/ CD/DVD player, 31's on stock suspension, roof baskets, new injectors, rear bumper w/ tire rack, 33" Goodyear Wranglers, 2" suspension lift.

To Do List: paint,
My BKO build: Project Farmhand
AFBronco235 is offline  
post #14 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 11:29 AM
Registered User
 
tr21triton's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: georgia
Posts: 378
Bronco Info: 1994 e.b. 5.8
AFB I don't think that would let him be able to turn the driveshaft.
tr21triton is offline  
post #15 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 11:31 AM
FSM Lifetime
 
AFBronco235's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Oklahoma
Posts: 1,615
Bronco Info: 91 Bronco w/ 5.0 L V8, Auto w/ E40D
Garage
Quote:
Originally Posted by tr21triton View Post
AFB I don't think that would let him be able to turn the driveshaft.
Maybe not, but finding metal shavings in the pan would go a long way towards figuring out what is going on.

1991 Bronco w/ 5.0L V8, Auto w/ E40D trans, factory spare tire rack, factory limited slip diff, dual batteries, custom air intake, 8K lb. winch, tactical seat covers, drop down TV w/ CD/DVD player, 31's on stock suspension, roof baskets, new injectors, rear bumper w/ tire rack, 33" Goodyear Wranglers, 2" suspension lift.

To Do List: paint,
My BKO build: Project Farmhand
AFBronco235 is offline  
post #16 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 05:47 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
Quote:
Originally Posted by AFBronco235 View Post
When was the last time the transmission fluid was changed? It could be something as simple as gunk clogging up the lines in the transmission.

If you plan on changing the fluid, make sure you drop the pan so you can check for any debris or mud in there as well.
its been about a year. the fluid was old looking but only fine fuzz on the pan magnet, no metal pieces at all. I then changed the valve body to one of those "Punisher Valve Bodies" as well as the soloniod pack in the transmission. Again, no metal parts in the fluid.
coxjam is offline  
post #17 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 05:49 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
Quote:
Originally Posted by tr21triton View Post
if it was the it's actually a slip joint it would be more of a fwd/aft movement unless the splines were fubar. its the joint between the 2 parts of the driveshaft under the rubber boot. you need to drop the driveshaft to inspect it. if you do a search on here there is a step by step thread on how to lube it.
no forward aft motion at all. just a lot of play in the driveshaft with rotation. Ive pulled the cover on the differential, no missing teeth, no excess teeth marks or indentions however, I'm sure the original gears are still in place.
coxjam is offline  
post #18 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 05:50 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: San Antonio, Texas
Posts: 36
Bronco Info: 1995 EB Bronco, 302, EFI, auto/overdrive, 135K mi, all stock truck
Quote:
Originally Posted by 13. View Post
When mine was loose I had vibration on deceleration at hwy speeds and when it got real loose, a clunk when taking off from a stop.
No vibrations, no real clunking when I start in motion from a dead stop.
coxjam is offline  
post #19 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 06:05 PM
Registered User
 
tr21triton's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: georgia
Posts: 378
Bronco Info: 1994 e.b. 5.8
Quote:
Originally Posted by coxjam View Post
no forward aft motion at all. just a lot of play in the driveshaft with rotation. Ive pulled the cover on the differential, no missing teeth, no excess teeth marks or indentions however, I'm sure the original gears are still in place.
did you remove the driveshaft ?
tr21triton is offline  
post #20 of 32 (permalink) Old 01-31-2014, 06:17 PM
Registered User
 
tr21triton's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: georgia
Posts: 378
Bronco Info: 1994 e.b. 5.8
if it was the slip joint the front 1/2 and the back 1/2 of your driveshaft wouldn't move as one. if you can have someone turn the driveshaft while you look at the ring and pinion gear if you still have the diff cover off it should help you see where the slack is coming from. I would bet its something in the rearend. cant be the trans or transfer case unless it is two separate problems. even if your trans and t.c are in neutral the driveshaft wont move unless its on jacks. does this make sense ?
tr21triton is offline  
Reply

  FSB Forums > Bronco Discussions > Noobie Bronco Tech Questions. Flame free zone!

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the FSB Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. DO NOT USE Gmail.com accounts. If you only have a Gmail.com email please contact the administrator here

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome