91 bronco wont start!! electrical problem!! - FSB Forums
Register Home Forums Active Topics Photo Gallery All Albums Mark Forums Read Auto EscrowInsurance FSB Store
FullsizeBronco.com is the premier Ford Bronco Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-12-2011, 05:00 AM   #1
91bronco4x4
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3
iTrader: (0)
Exclamation 91 bronco wont start!! electrical problem!!

Hey guys,
I own an 1991 Ford Bronco with a 351 EFI. I recently replaced fuel pump, fuel filter, and fuel pump relay and no luck. When I purchased the bronco . The previous owner told me that i had to leave the ignition switch opened for a couple seconds in order for the bronco to start, I didnt have any issues with it until I was driving it the other day and it just died. I noticed when I open the ignition switch to start it you can hear the fuel pump shutting on and off, and the fuel pump relay clicking. I was reading some posts where it says something about a inerta switch I havent checked this yet but I will later. The bronco cranks over, and has spark. I inspected the harness at the fuel pump everything looked good. Please help with any advice! Thank you
91bronco4x4 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-12-2011, 11:03 AM   #2
BroncoRN
Registered User
 
BroncoRN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Gainesville, FL
Posts: 1,384
iTrader: (1)
Bronco Info: 1988 F150 4x4 302 M5OD 3.55
Do you have any frayed or chewed up wires under the hood? Under the dash? I'd look at the ignition switch which I believe is at or around the base of the steering column.
__________________
1991 F250 4x4 HD - sold
1988 F150 4x4 - sold
1989 Bronco - sold
2000 Ford Excursion V10 - current
BroncoRN is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 11:11 AM   #3
theramsey3
#1 Asshole
 
theramsey3's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: starke fl
Posts: 1,452
iTrader: (2)
Bronco Info: 90 5.0 H.O. E4OD BW1356 3.54 3L55 32/11.50R15 Black not the one in the pic ^^^
You need to be more clear what do you mean "you can hear the fuel pump shutting on and off, and the fuel pump relay clicking"? When you turn the key to the on position the fuel pump is supposed to run for 1-2 seconds and turn off. that is called priming the fuel pump is supposed to prime. when you turn the engine over for about one second and return the key to the run position does the fuel pump run and shut off again ? or does it turn on and off rapidly?
__________________

Gotta get going again soon. my supermotors for before and after.
Quote:
Originally Posted by ford_munky_man View Post
I was always taught u got to lube it up before you stick it in. My friends said the teacher yesterday said that too.
theramsey3 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 02:05 PM   #4
91bronco4x4
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3
iTrader: (0)
the fuel pump turns on and off rapidly. i checked the inerta switch and that seems to be working correctly..
91bronco4x4 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 02:25 PM   #5
JKossarides
Fullsize Member
 
JKossarides's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Rolling Hills Estates, CA
Posts: 9,061
iTrader: (1)
Bronco Info: 1986 Bronco XLT 4x4 -AOD -Warn Hubs, NEW stock 302EFI (2008) All MSD ignition, 9mm FMSR wires
Pull codes and see what electric/electronic "faults" are indicated...fuel pressure issues are vaccum and won't generate a fault code.

The last time my BKO died while driving with cranking but no immediate restart issues it turned out to be the direct distributor mounted TFI module, test it.

Unless you "touched" the inertia switch I can't see where it would cause a problem....

So you're saying it's dying from fuel starvation, test the fuel pump and fuel relay AND "leaving the ignition switch open for a couple of seconds" is what, turning the key to the RUN position to accomplish.....?

Good Luck ~
JKossarides is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 02:44 PM   #6
91bronco4x4
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3
iTrader: (0)
i replaced the fuel pump sunday alonf with the fuel pump relay and fuel filter. when i open the switch to the on position the pump turns on and off rapidly several times but never shuts off. i know the pump has to prime but it doesnt stop. just off and on repeadtly. i also can here clicking noises in the hood. the clicking noises are coming from the fuel pump realy and somewhere by the intake manifold.. dnt knw what to do anymore
91bronco4x4 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 03:16 PM   #7
BroncoRN
Registered User
 
BroncoRN's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Gainesville, FL
Posts: 1,384
iTrader: (1)
Bronco Info: 1988 F150 4x4 302 M5OD 3.55
Pull codes?
__________________
1991 F250 4x4 HD - sold
1988 F150 4x4 - sold
1989 Bronco - sold
2000 Ford Excursion V10 - current
BroncoRN is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 03:57 PM   #8
casey2693
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: oregon
Posts: 12
iTrader: (0)
Bronco Info: 1989 bronco xlt, 302 5 speed. 4x4 with an 8 inch lift on 35s
pull codes. you shouldnt do anything without that first if your not sure what it is
__________________
89 bronco
casey2693 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 04:00 PM   #9
clifton l
Nvr Been Bnnd
 
clifton l's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Where the green grass grows!
Posts: 8,675,427
iTrader: (1)
Bronco Info: 91 bronco 5.8 e40d
youve got a short, your gonna have to check the wire harness from your relay to the fuel pump. ya it sux but atleast youve got some power for now, that will help.
__________________
"If you think education is expensive, try ignorance".
"Lifes tough, put on a helmet. Turn off the computer, and go outside"
clifton l is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 05:25 PM   #10
JKossarides
Fullsize Member
 
JKossarides's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Rolling Hills Estates, CA
Posts: 9,061
iTrader: (1)
Bronco Info: 1986 Bronco XLT 4x4 -AOD -Warn Hubs, NEW stock 302EFI (2008) All MSD ignition, 9mm FMSR wires
Try Haynes Repair Manual or www.broncolinks.com for test procedures......


Good Luck ~
JKossarides is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2013, 07:30 AM   #11
gagegreene97
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Location: Charlotte
Posts: 23
iTrader: (0)
Bronco Info: 1991 bronco silver anniversary
On my 91 when I try to crank it I get nothing the battery's good but when I took the battery cables off to charge it I put them back on and I heard the fuel pump prime but when I try to do it by the ignition the fuel pump doesn't prime I think it's the acuator in the columdo you guys know anything about this
gagegreene97 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  FSB Forums > Bronco Discussions > Noobie Bronco Tech Questions. Flame free zone!


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:32 PM.


2003-2009 FullSizeBronco.com. All rights reserved