lots of tlc in my way - FSB Forums
Register Home Forums Active Topics Photo Gallery All Albums Mark Forums Read Auto EscrowInsurance FSB Store
FullsizeBronco.com is the premier Ford Bronco Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-28-2012, 11:22 PM   #1
kpnorden
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 5
iTrader: (0)
lots of tlc in my way

All right so I have an 1989 5.0 bronco. It sat for seven years in the back yard and I'm bringing her back but rear main seal aint my problem. When I finally started it I let it run for about an hour the started tinkering with it.
When i started to press on the gas it would try to die on me but would push through it. I tried to rev it a little bit and to listen to the problem. After doing that it started to pop and backfire. It keeps doing this while idling.
Need some advice on what to do.
Also checked distributor, wires, and plugs
Need some help...
kpnorden is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-29-2012, 12:30 AM   #2
Ewgoetz
FSM Lifetime
 
Ewgoetz's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Venice, FL
Posts: 3,815
iTrader: (1)
Bronco Info: 1996 EB Bronco 5.8, E4OD, BW1356 Transfercase, 6 inch BDS Lift w/Procomp Leafs, 200,010Miles
Start with seafoaming the engine.
Ewgoetz is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 12:42 AM   #3
kpnorden
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 5
iTrader: (0)
i put seafoam in the gas tank should I put it in the lines?
kpnorden is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 01:50 AM   #4
kentucky4x4
Registered User
 
kentucky4x4's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 179
iTrader: (0)
I have a 87 5.0 doing the same thing. I think it's in my fuel pressure but not sure. If you figure it out be sure to let us know what it is. Full tune up on mine didn't help any.
__________________
90 f150 302 stock 33" swampers
kentucky4x4 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 05:50 AM   #5
tommyp1979
Fullsize Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 31
iTrader: (0)
Corrosion in cap / rotor..fuel bad from sitting, fuel pressure?
tommyp1979 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 07:22 AM   #6
Saltlife
Beach bumming it ........
 
Saltlife's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Chesapeake, VA
Posts: 13,622
iTrader: (3)
Bronco Info: 87 F-150 351W, 650 edelbrock 4bbl, C6 W/shift-kit, SAS, 9" lift, 35 12.50 MT Baja MTZs
Quote:
Originally Posted by Ewgoetz View Post
Start with seafoaming the engine.
X2 would not hurt

Quote:
Originally Posted by kpnorden View Post
i put seafoam in the gas tank should I put it in the lines?
Yes run it through a vacuum line.

Quote:
Originally Posted by tommyp1979 View Post
Corrosion in cap / rotor..fuel bad from sitting, fuel pressure?
X2 did you put new fuel in the tank?


What kind of prep work did you do to get it started and running after sitting for 7 years?
Saltlife is online now   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 11:20 AM   #7
riccnick
Registered User
 
riccnick's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Montgomery, Ma
Posts: 127
iTrader: (0)
Bronco Info: 1986 Ford Bronco Eddie Bauer 351W
Hey man, I hope you didn't start it with 7 year old gas in the tank, seafoam or not, gas that sits for more than a month without treatment usually goes bad, with treatment you might get a max of a year out of it. But 7 years? I'm pretty confident that's just water now. I would start with draining the tank, maybe even flushing out the fuel lines if you can, some fresh 93 octane, and some fuel injector cleaner/ water remover in there to get the stuff that has already ran through your lines and injectors.

Also, change that oil! New plugs maybe, and check all your vac lines for cracks. 7 Years is a lot of time my friend.
__________________
-Nick
1986 Ford Bronco Eddie Bauer 351W H.O. 4x4 C6 Auto
2012 Subaru Impreza 2.0i Premium
Dearly Missed: 2010 Toyota Tundra DC Trd Off-Road 5.7 V8 Flomaster 50-Series Dual Exhaust
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 12:46 PM   #8
kpnorden
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 5
iTrader: (0)
Yea I did but now it's not even cranking replaced starter solenoid still not cranking
And what can I do to get that has out
kpnorden is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 01:04 AM   #9
kentucky4x4
Registered User
 
kentucky4x4's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 179
iTrader: (0)
I poured fuel mate in mine and ran it till it was empty. Not saying its the best idea but why drop the tank when you'll never get it all out? I'm almost positive I have mine figured out. Will know for sure tommarow and will let y'all know what it was if it fixes it.
__________________
90 f150 302 stock 33" swampers
kentucky4x4 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  FSB Forums > Bronco Discussions > Noobie Bronco Tech Questions. Flame free zone!


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:10 AM.


2003-2009 FullSizeBronco.com. All rights reserved