Bronco Forum - Full Size Ford Bronco Forum banner

1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter #1
For the past 3 or 4 months everytime I start my truck something squeals on the front passenger side of the belt system. Alll of the belts are tight and seem to be in good shape.
Does anybody have an idea on what the squealing is coming from.
 

·
Registered
Joined
·
1,485 Posts
Alternator, air pump, idler pulley, tensioner pulley? What engine do you have?
 

·
Registered
Joined
·
231 Posts
I'm having the same problem and i bet is the idler pulley.
An easy way to find out is to remove the pulley (lefthand thread) from the tensioner and spray some PB on the bearing, reinstall and see if it helps.
Is less than $20 from the local auto store.

Good luck.
 

·
Registered
Joined
·
331 Posts
PB blaster and wd40 is a temp solution and will actually remove grease (if any is left) from the bearing... If you are going to to the troble of taking it off smear some axle grease or something on it if not replacing it all together.... not too much cuz you dont want that slung all over the place...
 

·
Registered
Joined
·
279 Posts
Try taking the belts off (1986 had V-belts),
then turn each of the pullies with your hand.

Don't spend money buying parts without looking just because someone states what *might* be the cause.

Spend a few minutes going over stuff to confirm what people are saying could be the problem,
basically we are not there to see and are really just guessing,
some guesses are better than others,
you have the vehicle in front of you, so look before spending money.

I know that I had the air pump start to sieze up and that was causing the belt to squeal on my Bronco.

Remember that free advice is worth what you pay for it (Nothing). :toothless
 
1 - 10 of 10 Posts
Top