Bronco Forum - Full Size Ford Bronco Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
95 Posts
Discussion Starter #1
Help me understand?

On my 89 bronco it has the push button 4 wheel but when i push it all i hear is a click over on the passenger side.It has warn locking hubs on it.I was told that as long as i have the hub's locked i am in four-wheel drive but only low-range i have no high-range four wheel drive?Is this correct?I am totaly dumb-founded on this my 1986 has a manual transfer case no locking hub's no button..
 

·
Registered
Joined
·
1,023 Posts
So you have manual-locking hubs (with a lock/unlock screw turn cap), but a pushbutton xfer case. And when you push the buttons, the control module goes click-click, but the 4hi and/or 4lo lights on the dash don't light up?

The pushbutton cases work just like any other... under normal circumstances, anyway. Your truck is in 2hi all of the time. When you push the 4hi button, it should engage 4hi. When you put the transmission in neutral at a stop and push 4lo, 4lo engages.

The problem is that the shift motors tend to get gummed up and dirty and don't shift when the control module tells them to. You can disassemble the motors and clean them.

http://www.glue.umd.edu/~singletn/web/pages/tcase.html

Check out that page for details on R&R the shift motor. It's specifically written for Explorers, but a lot of the concepts carry over.

Lastly on the hubs -- your 86 probably has auto-engaging hubs. You stop the fist time, pull the shifter into 4hi, pull forward and the hubs lock. When you're done using 4wd, you back up to unlock them. Sound familiar? You have to get out and manually engage your new hubs before you use 4wd.
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
Discussion Starter #4
Edit: Good post seboh i will look into this...
 
1 - 4 of 4 Posts
Top