Bronco Forum - Full Size Ford Bronco Forum banner
41 - 59 of 244 Posts
No cóż, odebrałem 6r80 i skrzynię rozdzielczą z 2011 roku. Będę królikiem doświadczalnym. Jak dotąd 650 $, podobno ma 27 tys. km. Płyn wygląda dobrze. Spuszczę go i planuję zainstalować tak, jak jest. Chciałbym również spróbować użyć skrzyni rozdzielczej. Zaoszczędziłoby mi to sporo, jeśli uda mi się to uruchomić.

Discussion starter · #42 ·
GRATULACJE
Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, to zidentyfikowałbym ten reduktor. Wygląda na to, że tylne wyjście wykorzystuje konstrukcję z tuleją ślizgową. Kontrolowanie reduktora będzie trudną częścią. Jeśli masz szczęście, możesz użyć jakiegoś prostego schematu przełączania, aby go kontrolować.

GRATULACJE
Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, to zidentyfikować ten reduktor. Wygląda na to, że tylne wyjście wykorzystuje konstrukcję z tuleją ślizgową. Kontrolowanie reduktora będzie trudną częścią. Jeśli masz szczęście, możesz użyć jakiegoś prostego schematu przełączania, aby go kontrolować.
Dzięki. Czytałem, że niektórzy ludzie skonfigurowali to tak, aby działało ręcznie. Podobno istniała również wersja manualna oferowana do 2011 roku. Muszę zrobić więcej badań. Rozpocznę wątek budowlany po zebraniu kilku dodatkowych części.

Wysłane z mojego Pixel 2 XL za pomocą Tapatalk

Wygląda na to, że Tumblin Automotive ma adapter, który będzie pasował do NP205.

Discussion starter · #45 ·
Tumblin to ten, który zaprojektował i opracował adapter Dana 20 i adapter 6-śrubowy dla Atlasa i NP205. Nie wiem, jaka jest relacja biznesowa między Tumblinem a Advanced.

Po pewnych poszukiwaniach dowiedziałem się, że Atlas i NP205 mają ten sam wzór.
Ostatnie zdanie z tego linku z informacjami bezpośrednio od Advanced.

Discussion starter · #47 ·
NO KURWA!! To skomercjalizowane forum nie pozwala mi edytować mojego oryginalnego postu. Więc zamieszczam tutaj informacje.

Chcesz dawcę z lat 2011-2013 z dwóch powodów, ponieważ użycie nowszego modelu nie jest możliwe.
W połowie 2014 roku, gdzieś w okolicach kwietnia tego roku, zmieniono pompę przednią i konwerter momentu obrotowego, które nie są kompatybilne z wcześniejszymi rocznikami.
Od 2015 roku wprowadzono kolejną zmianę, aby dostosować się do działania start/stop. Szalona funkcja wózka golfowego, w której silnik gaśnie podczas postoju i automatycznie uruchamia się ponownie po zwolnieniu hamulca.

Tak więc, dlatego uzyskanie nowszego modelu w celu aktualizacji produktu nie jest ważną opcją.

Nie wiem, czy wcześniej zamieszczałem ten link, ale to świetna opcja podczas wyszukiwania używanych części na złomowiskach i dobre ceny. Jeśli nie możesz znaleźć tego lokalnie, większość złomowisk oferuje wysyłkę.
Przygotuj się na około 100-150 $ za wysyłkę skrzyni biegów na adres zamieszkania.

Śledzę Twój wątek i bardzo mi się podoba, jak pierwszy próbujesz. Próbuję zaplanować 3.5 EB z 6r80 do FJ62 Landcruiser. Czy możesz zmierzyć wymiary 6r80? Martwię się o szerokość. Użycie adaptera Blackbox-C do standardowej skrzyni rozdzielczej Cruisera powinno rozwiązać problem z opadaniem mechanizmu różnicowego. Martwię się tylko, że nie będę w stanie ominąć przedniego wału napędowego z masywną stroną/miską olejową 6r80. Dzięki, tak trzymaj!

Cóż, odebrałem 6r80 i skrzynię rozdzielczą z 2011 roku. Będę królikiem doświadczalnym. Jak dotąd 650 $, podobno ma na liczniku 27 tys. mil. Płyn wygląda dobrze. Spuszczę go i planuję zainstalować tak, jak jest. Chciałbym również spróbować użyć skrzyni rozdzielczej. Zaoszczędziłoby mi to mnóstwo pieniędzy, jeśli uda mi się to uruchomić.

Wysłane z mojego Pixel 2 XL za pomocą Tapatalk
NO KURWA!! To skomercjalizowane forum nie pozwoli mi edytować mojego oryginalnego posta. Więc zamieszczam tu informacje.

Chcesz dawcę z lat 2011-2013 z dwóch powodów, ponieważ użycie nowszego modelu nie jest możliwe.
W połowie 2014 roku, gdzieś w okolicach kwietnia tego roku, zmieniono pompę przednią i konwerter momentu obrotowego i nie są one kompatybilne z wcześniejszymi latami.
Począwszy od 2015 roku, wprowadzono kolejną zmianę, aby dostosować działanie start/stop. Szalona funkcja wózka golfowego, w której silnik gaśnie podczas postoju i automatycznie uruchamia się ponownie po zwolnieniu hamulca.

Tak więc, uzyskanie nowszego modelu do aktualizacji produktu nie jest ważną opcją.

Nie wiem, czy kiedykolwiek zamieściłem ten link, ale to świetna opcja podczas wyszukiwania używanych części na złomowiskach i dobre ceny. Jeśli nie możesz go znaleźć lokalnie, większość złomowisk oferuje wysyłkę.
Spodziewaj się około 100-150 $ za wysyłkę skrzyni biegów na adres zamieszkania.

Oto model z 2013 roku z przebiegiem 115 000 mil, który znalazłem w odległości 50 mil ode mnie. 400 $, nie pobijesz tej ceny z brzydką kobietą

NO KURWA!! To skomercjalizowane forum nie pozwoli mi edytować mojego oryginalnego posta. Więc zamieszczam tu informacje.

W połowie 2014 roku, gdzieś w okolicach kwietnia tego roku, zmieniono pompę przednią i konwerter momentu obrotowego i nie są one kompatybilne z wcześniejszymi latami.
Począwszy od 2015 roku, wprowadzono kolejną zmianę, aby dostosować działanie start/stop. Szalona funkcja wózka golfowego, w której silnik gaśnie podczas postoju i automatycznie uruchamia się ponownie po zwolnieniu hamulca.

Tak więc, uzyskanie nowszego modelu do aktualizacji produktu nie jest ważną opcją.

Nie wiem, czy kiedykolwiek zamieściłem ten link, ale to świetna opcja podczas wyszukiwania używanych części na złomowiskach i dobre ceny. Jeśli nie możesz go znaleźć lokalnie, większość złomowisk oferuje wysyłkę.
Spodziewaj się około 100-150 $ za wysyłkę skrzyni biegów na adres zamieszkania.
Po konsultacji ze schematami okablowania Mitchell1 Electronic Shift on the Fly... rezygnuję... zbyt skomplikowane... a diagnoza okablowania to moje zajęcie.

Po stronie ŁATWEJ... ręczna skrzynia rozdzielcza nie ma wejść elektronicznych... i tylko 2 wyjścia elektroniczne... a mianowicie: cewka polowa do blokowania mechanizmu różnicowego i kontrolka załączenia 4x4.

Ręczne skrzynie rozdzielcze były dostępne tylko za 6R80 w latach 2009-2011.

Oto kombinacje 6R80 + ręczna skrzynia rozdzielcza, które znalazłem na car-part.com:

2009 Skrzynie biegów
AT, 6R80 (6 biegów), 4.6L (3V, VIN 8, 8. cyfra), 4x4
AT, 6R80 (6 biegów), 5.4L (3V, VIN V, 8. cyfra), 4x4

2009 Skrzynie rozdzielcze
zmiana manualna, ID 9L34-7A195-AE

2010 Skrzynie biegów
AT, 6R80 (6 biegów), 4.6L (3V, VIN 8, 8. cyfra), 4x4, AL3P-7000-MA
AT, 6R80 (6 biegów), 4.6L (3V, VIN 8, 8. cyfra), 4x4, AL3P-7000-MB
AT, 6R80 (6 biegów), 4.6L (3V, VIN 8, 8. cyfra), 4x4, AL3P-7000-MC
AT, 6R80 (6 biegów), 5.4L (3V, VIN V, 8. cyfra), 4x4, (ID AL3P-7000-BA do AL3P-7000-BD)

2010 Skrzynie rozdzielcze
zmiana manualna, ID AL34-7A195-BA
zmiana manualna, ID AL34-7A195-BB
zmiana manualna, ID BL34-7A195-AA
zmiana manualna, ID BL34-7A195-BA

2011 Skrzynie biegów
AT, (6 biegów, 6R80), 3.5L (turbo), 4x4
AT, (6 biegów, 6R80), 3.7L, 4x4
AT, (6 biegów, 6R80), 5.0L, 4x4
AT, (6 biegów, 6R80), 6.2L, 4x4

2011 Skrzynie rozdzielcze
zmiana manualna, ID AL34-7A195-BA
zmiana manualna, ID AL34-7A195-BB
zmiana manualna, ID BL34-7A195-AA
zmiana manualna, ID BL34-7A195-BA

Od jednego dawcy uzyskałbym te części:

• 6R80 Automatyczna skrzynia biegów
  • Ręczna skrzynia rozdzielcza
  • Dźwignia zmiany biegów skrzyni rozdzielczej i cięgno zmiany biegów
  • Dźwignia zmiany biegów skrzyni biegów i cięgno zmiany biegów
  • Przedni wał napędowy
  • Tylny wał napędowy

Discussion starter · #51 ·
Będę musiał wrócić i przeczytać instrukcję obsługi kontrolera skrzyni biegów Bauman, ale nie sądzę, żebyś musiał się martwić okablowaniem skrzyni rozdzielczej, używając manualnej obudowy.
Skrzynia biegów ma wbudowany czujnik prędkości wyjściowej i jest podłączona do wiązki przewodów.

Mam przejrzeć oprogramowanie Bauman i sprawdzić, jak obsługuje napęd na 4 koła. Jeśli dobrze pamiętam, to nic wielkiego.

Discussion starter · #52 ·
Wróciłem i odświeżyłem pamięć. Nie byłem do końca pewien.

Konfiguracja z napędem na 4 koła oferuje kilka opcji.

Pierwsza opcja to poinformowanie oprogramowania, jaki jest Twój stosunek 4Low i dostarczenie go za pomocą przełącznika ręcznego lub wejścia ze skrzyni rozdzielczej, aby wskazać 4Low. Automatycznie skoryguje sygnał wyjściowy prędkościomierza, dzięki czemu prędkościomierz będzie wskazywał poprawnie.

Drugą opcją jest nie martwienie się o sygnalizowanie kontrolerowi, że używasz 4Low. Sygnał wyjściowy prędkościomierza nie zostanie dostosowany, dlatego prędkościomierz będzie wskazywał nieprawidłowo.

Jak pamiętałem, żadna z opcji nie wpływa na działanie skrzyni biegów ani kontrolera. Może to mniej obchodzić, w jakim trybie się znajdujesz.

Ważne
Musisz poinformować konfigurację, jaki jest Twój stosunek osi i rozmiar opon, aby zapewnić prawidłowe działanie skrzyni biegów i wskazania prędkościomierza, jeśli używasz elektrycznego prędkościomierza.

Jeśli Twoja skrzynia rozdzielcza ma mechaniczne wyjście prędkościomierza i używasz mechanicznego prędkościomierza, to Ty musisz go prawidłowo skalibrować za pomocą odpowiedniego koła zębatego kabla.

Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd, zrobię kilka zrzutów ekranu z konfiguracji oprogramowania.

Jak zamierzasz przełączyć skrzynię rozdzielczą? Myślę, że ręczna zmiana biegów byłaby łatwiejsza.

Oto schematy okablowania dla elektronicznej skrzyni rozdzielczej (ESOF) F150 z 2011 roku.

154516

154517

Z drugiej strony, ręczna skrzynia rozdzielcza nie wymaga okablowania; z wyjątkiem prostego obwodu do podświetlenia kontrolki 4x4 na desce rozdzielczej.

Sprawdziłeś, czy ci faceci mogą zbudować adapter, którego potrzebujesz?

Jakieś aktualności dotyczące adapterów 205 do 6R80? Jestem nowy, ale od dawna FAN! Mam kilka pytań. Pierwsze dotyczy silnika Diesla 3.9 John Deere, który zamierzam zamontować w Scout 800 z 1970 roku. Mam zarówno skrzynie rozdzielcze NP 205 Chevy, jak i Ford. Chciałbym użyć Chevy, aby zachować przednią oś Dana 44 (po stronie pasażera), którą przeszczepiłem ze Scout II, ale nie jestem przeciwny zamianie na Dana 60 (po stronie kierowcy, hi-pinion drop) Ford! Planowałem zbudować 700R4 lub 4l60 (oba słabe), ale odkryłem moc (400+ KM), a ponadto niskie przełożenie (4.17.1) 6R80.
1) Czy dostępny jest konwerter momentu obrotowego Diesla dla 6R80?
2) Adapter 205 do 6R80 już gotowy?
3) Czy istnieje adapter lub czy adapter będzie działał na Chevy 205? Wiem, że byłby inny rozstaw śrub i prawdopodobnie wejście, ALE?
4) Czy ta zamiana byłaby możliwa w moim Dieslu 7.3 4x4 van?
Wszelkie informacje są mile widziane!!

41 - 59 of 244 Posts