Bronco Forum - Full Size Ford Bronco Forum banner
41 - 52 of 81 Posts
Czy konieczne jest, aby przewód EVP biegł do pojemnika próżniowego, czy można go podłączyć bezpośrednio do drzewa? Mój tab/tad został usunięty.

Dla wszystkich innych, którzy się zastanawiają, oto moja wiązka podciśnieniowa emisji z 1990 roku przed ulepszeniem silikonowego przewodu podciśnieniowego.

• CZERWONA linia od podciśnienia kolektora do zbiornika podciśnienia
  • Czarna linia od zbiornika podciśnienia do elektrozaworów TAB/TAD/EVR
  • Różowa linia elektrozaworu TAB do zaworu TAB
  • Żółta linia elektrozaworu TAD do zaworu TAD
  • Zielona linia elektrozaworu EVR do EGR

Czy "główna" strona puszki próżniowej powinna utrzymywać próżnię?
Mój nie. Budowanie tylko jednego HG zajmuje wieczność i szybko spada.

Strona "A.C" utrzymuje próżnię bez problemu.

Strzelajcie, chłopaki, przepraszam, właśnie zobaczyłem prośby o arkusz kalkulacyjny Excel. Nie mam już tego (stary komputer).

I tak niewiele to pomogło, było to zbędne, ponieważ ten wątek zawiera dużo dobrych informacji.

• Like
Reactions: miesk5
To powinno obejmować większość V8 z lat 87-96 (302\351); w przypadku I6 (300) solenoidy znajdują się w tym samym obszarze, a także zawory. Możesz użyć tego artykułu jako podstawy do wymiany swoich, pamiętaj tylko, że będzie się to nieznacznie różnić.

Potrzebne części:
Wszystkie dostępne w lokalnym sklepie z częściami samochodowymi (z wyjątkiem jednej)
Około 20' węża podciśnieniowego (5\32")
2 trójniki podciśnieniowe
Cierpliwość

Na początek wyjaśnię, o co w tym wszystkim chodzi. EEC (Electronic Engine Control lub komputer) używa elektronicznych solenoidów do wysyłania podciśnienia do zaworów (w tym przypadku trzech zaworów: EGR, TAB (obok pompy SMOG) i TAD (za górnym kolektorem dolotowym). EEC wysyła sygnał do solenoidu i "otwiera" zawór, aby umożliwić przepływ podciśnienia silnika.
Najłatwiej zrozumieć to na przykładzie EGR.

Na biegu jałowym EGR jest normalnie zamknięty; ale gdy osiągasz prędkość autostradową, EEC chce, aby EGR się otworzył. EEC wysyła sygnał, aby "otworzyć" zawór, aby przepuścić podciśnienie, a podciśnienie otwiera EGR. Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis systemów TAB\TAD, zobacz ten post (Dzięki WuTang).

Zawór TAB działa w ten sam sposób, kieruje powietrze pompowane z pompy smog do zaworu TAD (dojdziemy do tego) lub nigdzie (nieużywane). Kiedy zawór TAB kieruje powietrze na zawór TAD, zawór TAD kieruje powietrze z pompy smog w dół do katalizatora lub z powrotem do silnika. Oto zdjęcie:

Image

Widać cewkę, solenoidy TAD, TAB i EVR (EVR kontroluje EGR). Widać żółtą linię dochodzącą z solenoidu TAD, różową linię dochodzącą z solenoidu TAB, a linia dochodząca z EVR jest zielona; nie widać jej, ale tam jest. Czego nie widać (ale kiedy spojrzysz na swoją ciężarówkę, zobaczysz) to węże podciśnieniowe, które wpinają się w dół solenoidów. To właśnie tutaj podciśnienie jest dostarczane do solenoidów. W solenoidzie EVR(EGR) idzie prosto do trójnika podciśnienia (przyłącze podciśnienia na kolektorze dolotowym). Na EVR(EGR) górny (zielony) wąż idzie prosto do zaworu EGR, a dolny (czerwony) wąż idzie prosto do kolektora dolotowego.

Zawory TAB\TAD są nieco inne, ale niewiele. Jedyną różnicą jest to, że czerwona linia (tak, dokładnie ta sama, która idzie do dołu solenoidu EVR\EGR) idzie aż do zbiornika podciśnienia na błotniku, zbiornik podciśnienia magazynuje podciśnienie dla tych zaworów (TAB, TAD). Następnie wychodzi czarny przewód podciśnieniowy ze zbiornika podciśnienia obok czerwonej linii, który biegnie aż do dolnych portów solenoidów TAD\TAB.
Z góry solenoidu TAB różowy wąż jest prowadzony do zaworu tuż obok pompy smog (pokażę zdjęcie po tym rozwlekłym akapicie). Z TAD żółty wąż jest prowadzony do zaworu TAD za kolektorem dolotowym.

Oto zdjęcie silnika, który został wyjęty, tylko po to, abyś mógł zobaczyć, gdzie są zawory i tym podobne; ale nie musisz wyjmować silnika, Bóg wie, że ja tego nie zrobiłem.

Image

Widać żółtą linię prowadzącą do zaworu "diverter" (TAD). Możesz również zobaczyć zawór "bypass" (TAB) (nie widać tam przewodu podciśnieniowego, ale kiedy na to spojrzysz w swojej ciężarówce, zobaczysz go), a także EGR i wszystkie inne rzeczy.

Ok, więc teraz, gdy mamy pojęcie, co się dzieje, zacznijmy. Aby uniknąć zamieszania, uruchamiaj tylko jeden wąż na raz. Musimy wymienić\przełożyć czerwoną linię podciśnienia, więc weź kawałek węża podciśnieniowego i poprowadź go od trójnika podciśnienia na kolektorze dolotowym do zbiornika podciśnienia.

Poprowadź go z tyłu silnika (poprowadziłem go na górze pokrywy zaworów po stronie pasażera, pod górnym kolektorem dolotowym). Włóż wąż do zbiornika podciśnienia tam, gdzie wpięty był czerwony wąż. Oto zdjęcie z góry, jak poprowadziłem moje przewody podciśnieniowe, możesz również użyć tego, aby zobaczyć, jak poprowadzić nowe (gumowe) przewody do FPR (regulator ciśnienia paliwa) i czujnika MAP (czujnik absolutnego ciśnienia w kolektorze). Na wszystkich moich zdjęciach starałem się używać najbardziej zaawansowanego programu do projektowania graficznego znanego człowiekowi (Paint), aby pomóc. Starałem się zachować to samo kolorowanie, co oryginalne kolory, z wyjątkiem czujnika MAP i FPR:

Image

Wróć na stronę kierowcy kolektora dolotowego, gdzie znajdują się solenoidy, i odetnij przewód podciśnieniowy, który właśnie poprowadziłeś, aby móc umieścić na nim "T" i poprowadzić bardzo krótki przewód podciśnieniowy do dołu solenoidu EVR\EGR:

Image

Z trójnika podłącz krótki wąż podciśnieniowy do dołu solenoidu EVR, zdjęcie:

Image

Następnie poprowadź wąż podciśnieniowy z góry solenoidu EVR, gdzie była zielona linia (patrz zdjęcie powyżej) do zaworu EGR. Poprowadziłem wąż przez otwór w środku kolektora dolotowego, a następnie poprowadziłem go do EGR:

Image

Teraz wróć do zbiornika podciśnienia i poprowadź wąż podciśnieniowy z DRUGIEGO wtyku na zbiorniku (dawniej czarna linia) do dolnego portu na 2 solenoidach dla TAB\TAD. Będziesz potrzebować kolejnego "T", aby móc podzielić wąż na 2 węże, po jednym dla każdego solenoidu.
Trochę trudno to zobaczyć na tym zdjęciu, widać białą końcówkę T, ale będzie to miało sens, gdy to zrobisz:

Image

2 węże dochodzące ze zbiornika podciśnienia (A.C. oznacza After Canister):

Image

Następnie poprowadź wąż z górnego portu na TAD (przód 2 solenoidów) do zaworu diverter za kolektorem dolotowym (pierwotnie był to żółty wąż). Oto zdjęcie, dosłownie położyłem aparat na kolektorze dolotowym i zrobiłem zdjęcie za nim; więc jest to zbliżenie:

Image

Prawie gotowe!
Pozostaje tylko poprowadzić wąż podciśnieniowy z górnego portu tylnego solenoidu (TAB) do zaworu, który znajduje się tuż przy pompie smog. To była dla mnie najtrudniejsza część, ale mam grube palce i szczerze mówiąc, nie było tak źle; po prostu irytujące. Oto zdjęcie, może być łatwiej podłączyć wąż od spodu ciężarówki, ale udało mi się to zrobić od góry.
Image

Image

Oto solenoidy z linią TAD, TAB i A.C. (After Canister):
Image

To wszystko, jeśli chodzi o rzeczy SMOG, ale jeśli chcesz całkowicie pozbyć się całego plastikowego gówna, możesz poprowadzić nowy wąż od trójnika podciśnienia prosto do FPR (regulator ciśnienia paliwa), a także wąż podciśnieniowy prosto od trójnika podciśnienia do czujnika MAP.
Oto kilka zdjęć całego zestawu, widać węże prowadzące do solenoidów:

Image

Jeśli wymienisz węże FPR i MAP, możesz dosłownie wyjąć plastikowe gówno, aby nie zaśmiecało komory silnika, tak jak ja:

To w zasadzie wszystko, teraz masz gumowy układ podciśnienia!

Dziękuję WuTang za korektę\pomysły i dziękuję Miesk5 za wyjaśnienie, do których lat to się odnosi i jego niekończącą się wiedzę!
Cześć, mój EGR został usunięty. Czy to w porządku?

Powinno to obejmować większość silników V8 87-96 (302\351); w przypadku silników I6 (300) elektrozawory znajdują się w tym samym obszarze, podobnie jak zawory. Możesz użyć tego artykułu jako podstawy do wymiany swoich, pamiętaj tylko, że będzie się to nieznacznie różnić.

Potrzebne części:
Wszystkie dostępne w lokalnym sklepie z częściami samochodowymi (z wyjątkiem jednej)
Około 20' węża podciśnieniowego (5\32")
2 trójniki podciśnieniowe
Cierpliwość

Na początek wyjaśnię, o co w tym wszystkim chodzi. EEC (Electronic Engine Control lub komputer) używa elektrozaworów do wysyłania podciśnienia do zaworów (w tym przypadku trzech zaworów: EGR, TAB (obok pompy SMOG) i TAD (za górnym kolektorem dolotowym). EEC wysyła sygnał do elektrozaworu, a on "otwiera" zawór, aby umożliwić przepływ podciśnienia silnika.
Najłatwiej zrozumieć to na przykładzie EGR.

Na biegu jałowym EGR jest normalnie zamknięty; ale gdy osiągasz prędkość autostradową, EEC chce, aby EGR się otworzył. EEC wysyła sygnał, aby "otworzyć" zawór, aby przepuścić podciśnienie, a podciśnienie otwiera EGR. Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis systemów TAB\TAD, zobacz ten post (Dzięki WuTang).

Zawór TAB działa w ten sam sposób, kieruje powietrze pompowane z pompy smog do zaworu TAD (dojdziemy do tego) lub w żadne miejsce (nieużywane). Kiedy zawór TAB kieruje powietrze na zawór TAD, zawór TAD kieruje powietrze z pompy smog w dół do katalizatora lub z powrotem do silnika. Oto zdjęcie:

Image

Możesz zobaczyć cewkę, elektrozawory TAD, TAB i EVR (EVR kontroluje EGR). Możesz zobaczyć żółtą linię dochodzącą z elektrozaworu TAD, różową linię dochodzącą z elektrozaworu TAB, a linia dochodząca z EVR jest zielona; nie widać jej, ale tam jest. Czego nie widać (ale kiedy spojrzysz na swoją ciężarówkę, zobaczysz) to węże podciśnieniowe, które wpinają się w dół elektrozaworów. To właśnie tutaj podciśnienie jest dostarczane do elektrozaworów. Na elektrozaworze EVR(EGR) idzie prosto do trójnika podciśnienia (przyłącze podciśnienia na kolektorze dolotowym). Na EVR(EGR) górny (zielony) wąż idzie prosto do zaworu EGR, a dolny (czerwony) wąż idzie prosto do kolektora dolotowego.

Zawory TAB\TAD są nieco inne, ale niewiele. Jedyna różnica polega na tym, że czerwona linia (tak, dokładnie ta sama, która idzie do dołu elektrozaworu EVR\EGR) idzie aż do zbiornika podciśnienia na błotniku, zbiornik podciśnienia przechowuje podciśnienie dla tych zaworów (TAB, TAD). Następnie wychodzi czarny przewód podciśnieniowy ze zbiornika podciśnienia obok czerwonej linii, który biegnie aż do dolnych portów elektrozaworów TAD\TAB. Z góry elektrozaworu TAB różowy wąż jest prowadzony do zaworu tuż obok pompy smog (pokażę zdjęcie po tym rozwlekłym akapicie). Z TAD żółty wąż jest prowadzony do zaworu TAD za kolektorem dolotowym.

Oto zdjęcie silnika, który został wyjęty, tylko po to, abyś mógł zobaczyć, gdzie znajdują się zawory i tym podobne; ale nie musisz wyjmować silnika, Bóg wie, że ja tego nie zrobiłem.

Image

Możesz zobaczyć żółtą linię prowadzącą do zaworu "diverter" (TAD). Możesz również zobaczyć zawór "bypass" (TAB) (nie widać tam przewodu podciśnieniowego, ale kiedy na to spojrzysz w swojej ciężarówce, zobaczysz to), plus EGR i wszystkie inne rzeczy.

Ok, więc teraz, gdy mamy pojęcie, co się dzieje, zacznijmy. Aby uniknąć zamieszania, uruchamiaj tylko jeden wąż na raz. Musimy wymienić\przełożyć czerwoną linię podciśnienia, więc weź kawałek węża podciśnieniowego i poprowadź go od trójnika podciśnienia na kolektorze dolotowym do zbiornika podciśnienia.

Poprowadź go z tyłu silnika (poprowadziłem go na górze pokrywy zaworów po stronie pasażera, pod górnym kolektorem dolotowym). Włóż wąż do zbiornika podciśnienia tam, gdzie wpięty był czerwony wąż. Oto zdjęcie z góry, jak poprowadziłem moje przewody podciśnieniowe, możesz również użyć tego, aby zobaczyć, jak poprowadzić nowe (gumowe) przewody do FPR (regulator ciśnienia paliwa) i czujnika MAP (czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze). Na wszystkich moich zdjęciach starałem się używać najbardziej wyrafinowanego programu do projektowania graficznego znanego człowiekowi (Paint), aby pomóc. Starałem się zachować to samo kolorowanie, co oryginalne kolory, z wyjątkiem czujnika MAP i FPR:

Image

Wróć do strony kierowcy kolektora dolotowego, gdzie znajdują się elektrozawory, i odetnij przewód podciśnieniowy, który właśnie poprowadziłeś, abyś mógł umieścić na nim "T" i poprowadzić bardzo krótki przewód podciśnieniowy do dołu elektrozaworu EVR\EGR:

Image

Z trójnika podłącz krótki wąż podciśnieniowy do dołu elektrozaworu EVR, zdjęcie:

Image

Następnie poprowadź wąż podciśnieniowy z góry elektrozaworu EVR, gdzie była zielona linia (patrz zdjęcie powyżej) do zaworu EGR. Poprowadziłem wąż przez otwór w środku kolektora dolotowego, a następnie poprowadziłem go do EGR:

Image

Teraz wróć do zbiornika podciśnienia i poprowadź wąż podciśnieniowy z DRUGIEGO wtyku na zbiorniku (dawniej czarna linia) do dolnego portu na 2 elektrozaworach dla TAB\TAD. Będziesz potrzebować kolejnego "T", aby móc podzielić wąż na 2 węże, po jednym dla każdego elektrozaworu. Trudno to zobaczyć na tym zdjęciu, widać białą końcówkę T, ale będzie to miało sens, gdy będziesz to robić:

Image

2 węże wychodzące ze zbiornika podciśnienia (A.C. oznacza After Canister):

Image

Następnie poprowadź wąż z górnego portu na TAD (przód 2 elektrozaworów) do zaworu diverter za kolektorem dolotowym (pierwotnie był to żółty wąż). Oto zdjęcie, dosłownie położyłem aparat na kolektorze dolotowym i zrobiłem zdjęcie za nim; więc jest to zbliżenie:

Image

Prawie gotowe!
Pozostało tylko poprowadzić wąż podciśnieniowy z górnego portu tylnego elektrozaworu (TAB) do zaworu, który znajduje się tuż przy pompie smog. To była dla mnie najtrudniejsza część, ale mam grube palce i szczerze mówiąc, nie było tak źle; po prostu irytujące. Oto zdjęcie, może być łatwiej wpiąć wąż od spodu ciężarówki, ale udało mi się to zrobić od góry.
Image

Image

Oto elektrozawory z linią TAD, TAB i A.C. (After Canister):
Image

To wszystko, jeśli chodzi o rzeczy SMOG, ale jeśli chcesz całkowicie pozbyć się całego plastikowego gówna, możesz poprowadzić nowy wąż od trójnika podciśnienia prosto do FPR (regulatora ciśnienia paliwa), a także wąż podciśnieniowy prosto od trójnika podciśnienia do czujnika MAP.
Oto kilka zdjęć całego zestawu, widać węże idące do elektrozaworów:

Image

Jeśli wymienisz węże FPR i MAP, możesz dosłownie wyjąć plastikowe gówno, aby nie zaśmiecało komory silnika, tak jak ja:

To w zasadzie wszystko, teraz masz gumowy układ podciśnienia!

Dzięki dla WuTang za korektę\pomysły i dzięki dla Miesk5 za wyjaśnienie, do których lat to się odnosi i jego niekończącą się wiedzę!
Cześć, jeśli zawór EGR, pompa smog, zawór diverter zostały usunięte z mojej ciężarówki, czy mogę również usunąć zawory TAB, TAD, EVR

Yo joeluis736,
Tak, usuń wszystko, ale przeczytaj;
"Usuń EGR, aby uzyskać czystszy wygląd i chłodniejsze powietrze wlotowe. Układ EGR dodaje ciepło i osady węglowe do kolektora dolotowego. Eliminatory czujnika położenia zaworu EGR wysyłają do komputera sygnał 0,50 V ZAMKNIĘTEGO EGR. Komputer wie wtedy, że EGR jest trwale zamknięty. Utrzymuje irytującą kontrolkę CHECK ENGINE WYŁĄCZONĄ, a co ważniejsze, utrzymuje płynną pracę silnika. Gwarantowane działanie w każdym Mustangu 5.0L z lat 1986-93! Działa również w większości Fordów z lat 1986-95, które używają jasno szarego czujnika położenia zaworu EGR; który ma odczyt zamknięty 0,24 - 0,67 V. Bez tego komputer założy, że EGR utknął w pozycji otwartej po wyjęciu, powodując nierówną pracę silnika. Nie możemy zagwarantować, że zadziałają one w każdym Fordzie z lat 1986-95, ale jedyną inną opcją jest niestandardowy chip dla komputera, który zwykle kosztuje 350 USD lub więcej. Podczas gdy jedyną opcją dla Fordów z 1996 roku i nowszych jest niestandardowy chip dostrojony do komputera."

Odłącz czujnik położenia zaworu EGR (EVP) i sprawdź złącze wiązki przewodów. Upewnij się, że jest wolne od korozji i nadal ma smar dielektryczny na zaciskach.
Podłącz eliminator do złącza wiązki przewodów czujnika położenia zaworu EGR (EVP).
Przymocuj eliminator do silnika za pomocą opaski zaciskowej, aby chronić go przed wibracjami.
Ten produkt eliminuje EGR tylko elektrycznie. Poświęć trochę czasu na usunięcie i zaślepienie przewodów podciśnieniowych. Jeśli pozostawiasz zawór EGR na kolektorze dolotowym, upewnij się, że jest całkowicie zamknięty. Nieszczelny EGR spowoduje więcej problemów z silnikiem. Najlepiej usunąć dystans EGR lub umieścić płytkę blokującą na otworze.
Podczas wykonywania samotestu komputera po zainstalowaniu tego zestawu normalne jest uzyskanie kodu:
33 / 332 Otwarcie zaworu EGR niewykryte.
Komputer potwierdza, że EGR jest trwale zamknięty. To jest pożądany wynik. Jeśli jednak otrzymasz następujące kody:
31 / 327 - Obwód EVP uległ awarii poniżej limitu zamkniętego EGR wynoszącego 0,24 V
32 / 328 - Obwód EVP uległ awarii poniżej limitu zamkniętego EGR wynoszącego 0,24 V
34 / 334 - Obwód EVP uległ awarii powyżej limitu zamkniętego EGR wynoszącego 0,67 V
35 / 337 - Obwód EVP uległ awarii powyżej limitu otwartego EGR wynoszącego 4,81 V
Sprawdź ponownie połączenie; upewnij się, że w wiązce przewodów nie ma rezystancji.
UWAGA: To urządzenie nie jest przeznaczone do pojazdów z kontrolą emisji. Lokalne, stanowe i federalne przepisy mogą zabraniać usuwania lub wyłączania jakiegokolwiek urządzenia kontroli emisji w dowolnym pojeździe mającym zastosowanie do emisji. w instrukcji instalacji eliminatora Źródło: przez Ryan M (Fireguy50) Wayback Machine

Usunięcie; "...To, co musisz zrobić, to elektrycznie podłączyć solenoidy TAB i TAD, ale usunąć przewody podciśnieniowe, a następnie można usunąć wszystkie przewody i zawory wtrysku powietrza, a głowice zaślepić. EGR jest oddzielnym systemem od Thermactora, a komputer traktuje go bardzo inaczej, pomaga również zwiększyć przebieg i moc, więc dobrym pomysłem jest zachowanie go w każdym razie. Jeśli masz system DPFE, nie ma sposobu, aby go ominąć bez wiedzy komputera i wyrzucania kodu, więc możesz go po prostu pozostawić nienaruszony. Otrzymasz kody, jeśli usuniesz solenoidy, najłatwiejszym sposobem na uniknięcie tego jest po prostu pozostawienie ich podłączonych. TAB i TAD można dość łatwo sfałszować, ale nawet stary system EGR nie może zostać sfałszowany, ponieważ komputer zarówno steruje ruchem zaworu, jak i obserwuje informacje zwrotne, aby potwierdzić, że się to wydarzyło, więc rezystor manekina nie wystarczy.
Źródło: przez Conanski

Ryan również sprzedał;
Rezystor eliminatora siłownika 2,00 USD za sztukę
Rezystory 75 omów 3 waty mogą być również używane do eliminacji solenoidów EVR, CANP, TAB i TAD.

--
http://web.archive.org/web/20070221131457im_/http://rjminjectiontech.com/images/egr-plate.jpg
Płytka eliminatora EGR 40,00 $

--------
EGR Eliminator 2 20,00 $
Jest dostarczany z zaciskami gotowymi do włożenia do wiązki przewodów w pobliżu komputera. Można go ukryć w pobliżu komputera, aby uzyskać czystszy wygląd!
181978

UWAGA: To urządzenie nie jest przeznaczone do pojazdów z kontrolą emisji. Lokalne, stanowe i federalne przepisy mogą zabraniać usuwania lub wyłączania jakiegokolwiek urządzenia kontroli emisji, takiego jak system EGR.
========[
EGR Zrób to sam MIL Eliminator
Będziesz musiał pójść do Radio Shack i kupić 3 rezystory, dwa rezystory 3,9 k omów 1/2 W i jeden rezystor 390 omów k1/2 W. Zobacz dołączony schemat
181976

181977

Trochę się spóźniłem, ale doświadczam ciągłego czerwonego płomienia z wydechu na biegu jałowym, gdy tylko osiągnie temperaturę roboczą, i co kilka sekund cofnięcie zapłonu z niebieskim płomieniem… Właśnie zamieniłem całą próżnię na gumowy wąż i to wszystko, czego się dotknąłem i z czym się bawiłem, odkąd zaczęło mi to sprawiać problemy i zaczęło strzelać płomieniami, a wszelkie uwagi lub wiedza byłyby mile widziane… dzięki
Mój pojazd w pytaniu… 89 Bronco 5.0

Cześć Pablo,
Witamy!

Czas może być opóźniony. Może występować uboga mieszanka.
Sprawdź, czy nie ma pękniętych przewodów podciśnienia i upewnij się, że regulator ciśnienia paliwa nie jest pęknięty; wyciągnij przewód podciśnienia i upewnij się, że w tym przewodzie nie ma paliwa ani żadnego jego zapachu.
Możesz również mieć zatkany katalizator.
182386

Zobacz mój test szczelności podciśnienia w poście nr 11@ Zobacz mój test szczelności podciśnienia w poście nr 11

Wypróbuj Samotest na kody błędów diagnostycznych od mojego kumpla, BroncoJoe19 @ Czytnik kodów.....

PCM przechowuje program Samotestu w pamięci trwałej. Po aktywacji Samotest sprawdza system EEC, testując integralność pamięci i możliwości przetwarzania oraz sprawdza, czy różne czujniki i siłowniki są podłączone i działają prawidłowo.

Sprawdź wszystkie węże podciśnienia silnika pod kątem uszkodzeń, wycieków, pęknięć, blokad, prawidłowego prowadzenia itp.

Temperatura silnika musi być wyższa niż 50°F dla Samotestu Key On Engine Off (KOEO) i wyższa niż 180°F dla Samotestu Key On Engine Running (KOER). Uruchom go, aby rozgrzać silnik i przełączaj wszystkie biegi, w tym wsteczny. Upewnij się, że klimatyzacja jest wyłączona, a skrzynia biegów jest w pozycji Park (automatyczna); lub w pozycji Neutral dla manualnej i; zwolnij sprzęgło. Następnie wyłącz silnik, wszystkie akcesoria/światła (zamknij drzwi kierowcy) itp.

Najpierw wykonaj test KOEO. Opublikuj kody tutaj zgodnie z KOEO i KOER.

Pomocnik może pomóc Ci w liczeniu kodów. Niektórzy używają swoich smartfonów do ich nagrywania.

UWAŻAJ NA WENTYLATOR, PASY, KOŁA PASOWE, GORĄCE WĘŻE, PRZEWODY WYSOKIEGO NAPIĘCIA ZAPŁONU I ELEMENTY SILNIKA⚠

Lub zapytaj lokalne sklepy z częściami, czy przetestują to dla Ciebie.

Lub kup czytnik kodów, taki jak Equus 3145 Innova OBD I Code Reader dla silników Ford EEC IV w Walmart i większości sklepów z częściami.

Oto instrukcje 1989 Ford Bronco EVTM, Emissions (żółtawy/czerwona okładka książki) i Pre-Delivery Manuals, częściowe za pośrednictwem mrnewland1 w Google Drive @
1989 Service manual - Google Drive
Powolne przewijanie, więc pobierz, aby szybciej wyświetlać i zobaczyć spis treści, funkcję wyszukiwania itp.

Haynes Red Manual dla 80-95 Bronco & F Series @ Hanes guide 80-96 bko f series.pdf znaleziony przez BroncMom

1989 Ford Bronco Broszura dealera

1989 Bronco Specyfikacje smarów firmy Ford przez Gary

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących Bronco lepiej jest publikować je osobno w Noobie Bronco Tech Questions. Strefa wolna od płomieni. Zwróci to więcej uwagi i możesz zwiększyć liczbę swoich postów, aby dostać się do innych sekcji, takich jak Bronco i części/akcesoria Ford (50 postów wymaganych do udziału ze względu na oszustów, którzy żerowali na naszych członkach).

Zobacz, jak dodać swój podpis @ Bronco Forum - Full Size Ford Bronco Forum przez BigBlue 94

Forum FAQs zawiera na przykład, Jak używać wyszukiwania. Jak zapisywać (zakładki) wątki lub posty, jak przesyłać obrazy do postów i więcej wskazówek!

Ulubione linki FSB Baby Looey (wiele i wiele linków technicznych) zawiera na przykład, Jak naprawić tylną szybę?

Poświęć czas na udział i głosowanie w naszym następnym konkursie Full-Size Bronco of the Month, a później w roku, Full-Size of the Year Contest @ Głosowanie
Otrzymasz pomysły od tych, którzy rywalizują.
Nagrody są przyznawane Zwycięzcy!; pełna prezentacja w Bronco Driver Magazine to główna nagroda, oprócz rocznej subskrypcji, po przesłaniu artykułu; a także roczne członkostwo premium FSB.
Al

41 - 52 of 81 Posts